2010-05-11 14:33:46• hírek • Szatmár.ro

Csütörtöktől oltják a csecsemőket

Az elmúlt hét végén kétezer adag BCG-oltás érkezett Szatmár megyébe, hogy pótolni tudja a megye újszülöttei esetében elmaradt immunizációt - jelentették be kedden délben sajtótájékoztató keretében a megyei közegészségügyi hatóság vezetői. Szatmár megyében az elmúlt közel három hónap alatt több száz csecsemőt engedtek haza az oltás nélkül a kórházból - január vége óta egyetlen kisbaba sem kapta meg a BCG-oltást.

A tébécé elleni oltást a születést követően tíz hónapos korig szokták minden gond nélkül beadni, így a kimaradás nem jelent nagy problémát. A most érkezett kétezer oltóanyagból több mint nyolcszáz vakcinát az idén született csecsemőknek adnak be először, ezeket szét is osztottuk a kórházak szülészetei között - magyarázta Dr. Dragos Guran Dorina, a közegészségügyi hatóság aligazgatója.

A magyarországi oltóanyag szavatossága azonban május 31-én lejár, ugyanakkor egy adag vakcina húsz csecsemő immunizáláshoz elég, a kibontását követő négy órán belül pedig használhatatlanná válik, így a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság megadott időpontok szerint várja a megye kórházaiban azokat a szülőket és gyermekeiket, akik esetében a tbc-elleni oltás elmaradt ebben az évben.

A Szatmár Megyei Kórházban először május 13-án, csütörtökön 10-14 óra között várják kicsiket, ezt követően pedig minden hétköznap ugyanebben az időpontban jelentkezhetnek oltásra az első emelet 40-es termében. Itt szakképzett ápoló és egy orvos várja majd a csecsemőket az immunizálásra.

Nagykárolyban május 14-én, pénteken tíz órától várják a kicsiket a gyermekosztályon. Ezt követően pedig május minden keddi és pénteki napján. Avasfelsőfaluban minden kedden és pénteken nyolc és fél tizenegy között lehet jelentkezni a BCG-oltásra, Tasnádon pedig május 18-án kedden, valamint május 26-án, szerdán 9.30-13 óra között várják azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg a vakcinát.

Mielőtt azonban a kórházakban jelentkeznek a kicsikkel a szülők, el kell látogatniuk a családi orvosukhoz, aki megvizsgálja a csecsemőt, és igazolást ad az egészségi állapotáról. Ezzel az irattal kell aztán a BCG-oltásért folyamodni.
„Nagyon jó lenne, ha ebben a hónapban elmennének a szülők gyermekeikkel a háziorvosokhoz, ezután pedig a megadott időpontokban jelentkeznének a kórházakban az oltásra" - összegezte Dr. Dorel Coica, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: